Stadion Zemun: Srce fudbala u Gornjoj Varoši

Stadion Zemun

Gradski stadion u Zemunu, poznat i kao stadion Galenike tokom preimenovanja kluba, predstavlja središte fudbalskih susreta u srcu Zemuna. Stadion Zemun je domaći teren istoimenog fudbalskog kluba koji je često bio član elitnog ranga srpskog fudbala od početka 1990-ih godina.

FK Zemun Stadion

Fudbalski klub Zemun, sa sedištem u istoimenom beogradskom naselju, ima bogatu istoriju. U Zemunu fudbal je prvi put zaigran 1904. godine. Posle zvaničnog osnivanja kluba 1945. godine, FK Zemun je prvobitno nosio ime Fiskulturno društvo Maksim Divnić.

Kasnije je menjao svoje ime više puta:

  1. FK Sremac (1945-1946)
  2. FK Jedinstvo (1946-1968)
  3. FK Galenika (1968-1985)

Konačno je postao FK Zemun od 1.1.1985. godine, a početkom iste godine i posle finansijske stabilizacije Gradski stadion Zemun konačno prelazi u nadležnost kluba.

FK Zemun 1990-ih i 2000-ih godina

Kroz godine, Zemun je doživeo brojne uspone i padove, uključujući promocije u više lige i ispadanja, ali i značajne uspehe poput plasmana u Prvu saveznu ligu Jugoslavije i učešća u evropskim takmičenjima.

FK Zemun je kao drugoligaš stigao do finala Kupa Srbije 2007/08, gde su izgubili od Partizana, ali su stekli pravo učešća u kvalifikacijama za UEFA Kup. Nažalost, zbog finansijskih problema, UEFA im nije dozvolila učešće i klub je naredne sezone ispao iz drugog ranga.

Stadion Zemun

Gradski stadion otvoren je 29. septembra 1962. godine i predstavlja ključni sportski i društveni objekat u tom delu Beograda.

Arhitektonske karakteristike i kapacitet

Stadion Zemuna je dizajniran kao višenamenski sportski objekat, sa fokusom na fudbalske utakmice. Sa kapacitetom od skoro 10.000 sedišta, jedan je od značajnijih stadiona u nižim ligama srpskog fudbala.

Arhitektura stadiona prati tradicionalni dizajn, sa četiri tribine su raspoređene oko terena sa prirodnom travom i atletske staze. Iznad južne tribine nalazi se pomoćni teren sa veštačkom travom koji se koristi za treninge mlađih kategorija, kao i kluba američkog fudbala Blue Dragons Zemun.

Lokacija stadiona Zemun

Stadion FK Zemun se nalazi u urbanom delu opštine, u Ugrinovačkoj ulici u Gornjoj Varoši, i lako dostupan iz svih delova grada zahvaljujući dobroj povezanosti sa gradskim saobraćajem. Njegova lokacija u blizini ključnih puteva omogućava laku pristupačnost za stanovnike Beograda i goste iz drugih gradova.

Zemun Stadion

Utakmica između FK Zemun i OFK Beograda na Gradskom stadionu u Zemunu 2023. godine u borbi za plasman u drugi rang, bila je prava manifestacija lokalnog zajedništva i fudbalske strasti koja se retko viđa u današnje vreme. Ovaj događaj je istakao ulogu stadiona kao središta lokalne zajednice. Susret dva posrnula velikana podsetio je na važnost tradicije i rivalstva koja su nekada krasila srpski fudbal.

Stadion kao središte lokalne zajednice

Pune tribine i živopisna atmosfera pokazali su se na stadionu u Zemunu  kultura navijanja i lokalni identitet neguju i prenose s generacije na generaciju. Interesovanje za ovu utakmicu pokazuje koliko je stadion ukorenjen u srcima Zemunaca.

Stadion FK Zemun

Fudbalski klub se ustalio u najvišem rangu početkom 1990-ih kada se po drugi put plasirao u Prvu ligu 1990. godine i stadion je dve sezone dočekivao najbolje klubove Jugoslavije:

  • Zemun je obe sezone završio u sredini tabele.
  • Posle raspada države prvo prvenstvo SR Jugoslavije (1992/93) završio je na 4. mestu.
  • U sezoni 1994/95 stadion Zemun video je pobede od 2:1 protiv oba beogradska večita rivala, a 5. mestom ekipa je obezbedila prvi izlazak na međunarodnu scenu.

Međutim Zemun Stadion nije zadovoljavao kriterijume UEFA Intertoto kupa i klub je igrao utakmice na stadionu Crvene zvezde, gde je zabeležio dve pobede protiv Dinamo Bukurešta i finskog Jara.

Sve do 2007. godine, klub i Градски Стадион Земун dočekivali su prvoligaše, ali prvo prvenstvo samostalne Srbije Zemun je završio na poslednjem mestu sa samo 7 bodova iz 32 susreta. U Superligu Srbije vratio se tek 10 godina kasnije i ponovo je ispao posle dve sezone.

Gradski Stadion Zemun

Uloga stadiona u promociji lokalne kulture i okupljanju zajednice čini ga nezaobilaznim mestom za sve generacije. Od otvaranja sredinom 20. veka, FK Zemun stadion je bio svedok razvoja kluba i evolucije fudbalske igre u regionu.

Stadion kao koncertna arena

Стадион Земун je takođe bio mesto gde su se održavali koncerti, kulturna dešavanja i druge aktivnosti koje obogaćuju društveni život Zemuna. Na ovom objektu, svetski poznate muzičke zvezde Tina Tarner i Bob Dilan održali su koncerte tokom njihovih turneja 1990. i 1991. godine.