Stadion Smederevo: Simbol fudbalske strasti u Smederevu

Stadion Smederevo

Stadion Smedereva, poznat i kao Stadion kraj Železare, ima bogatu istoriju i značajnu ulogu u sportskom i društvenom životu grada Smedereva. Njegova izgradnja započela je 1993. godine i trajala je do 2000. godine, kada je stadion u Smederevu dobio svoj današnji oblik.

Stadion Smederevo

Popularna Tvrđava, kako se takođe kolokvijalno naziva Стадион ФК Смедерево, ima bogatu istoriju i značajnu ulogu u sportskom i društvenom životu grada Smedereva. Njegova izgradnja započela je 1993. godine i trajala je do 2000. godine, kada je stadion dobio svoj današnji oblik. Tokom godina, Smederevo stadion je bio domaćin mnogim važnim sportskim događajima, uključujući utakmice seniorske, mlade i ženske fudbalske reprezentacije Srbije.

Smederevo Stadion

Stadion FK Smedereva predstavlja jedan od najmodernijih sportskih objekata u Srbiji. Objekat je projektovan i izgrađen sa namerom da pruži optimalne uslove za igrače i izvanredno iskustvo za navijače.

Kapacitet i dizajn stadiona

Sa kapacitetom od 17.200 sedišta, stadion se odlikuje oblikom zatvorene školjke koji obuhvata četiri tribine bez atletske staze što ga izuzetnim mestom za održavanje fudbalskih utakmica.

FK Smederevo Stadion

Na početku 2000-ih, tada kao Sartid, postao je jedan od najuspešnijih klubova u zemlji i učestvovao je u evropskim takmičenjima pet uzastopnih sezona. Klub je dostigao svoj vrhunac pobedivši Crvenu zvezdu 1:0 u finalu Kupa SCG 2003. godine.

Osnivanje FK Sartid

Klub je osnovan 6. maja 1924. godine na predlog glavnog inženjera Ernesta Radlinskog, od strane SARTID-a (Srpsko akcionarsko rudarsko topioničarsko industrijsko društvo) kao FK Sartid. Klub je praktično rasformiran od strane novih komunističkih vlasti Jugoslavije nakon Drugog svetskog rata, zajedno sa celokupnom Sartid fabrikom čija je imovina nacionalizovana.

Povratak FK Sartid i ulazak u najviši rang

Naredni period obeležile su brojne promene imena. FK Sartid je ponovo rođen 1992. godine kada je fabrika preuzela vlasništvo i sponzorstvo kluba i odmah vratila originalno ime. Klub je potom iz Zone Smederevo prešao u Prvu ligu Jugoslavije za šest sezona. Sezona 1998/99 će ostati upamćena kao prva sezona kluba u najvišem rangu.

Ispadanje iz Superlige i trenutni status

Klub je ispao iz najvišeg ranga 2013. godine, a potom i iz drugog ranga takmičenja. U sezoni 2022-23 FK Smederevo 1924 osvojio je Srpsku ligu Zapad i ponovo je promovisan u Prvu ligu Srbije.

Evropske utakmice FK Sartid

Kao što je ranije pomenuto, Sartid je pet puta uzastopno igrao na evropskoj sceni: od 2001. do 2005. godine. Stadion Smederevo je u tom periodu upisao devet utakmica, a klub je imao skor od četiri pobede i pet poraza na domaćem terenu. Svaki put kada su slavili kod kuće, Smederevci su prošli u narednu fazu:

  • 5:2 protiv Dandi Junajteda
  • 2:1 protiv Bangor Sitija
  • 3:0 protiv Sarajeva
  • 3:0 protiv Sent Julije

Poraženi su od strane trofejnih evropskih timova: Minhena 1860, Ipsviča, praške Slavije, Dinama iz Minska i Pobede iz Prilepa. Svi mečevi su igrani u okviru UEFA kupa i Intertoto kupa.

Stadion Smedereva

Ovaj objekat nije samo mesto za fudbalske utakmice, već jedan od simbol grada, mesto okupljanja i izražavanja lokalnog i nacionalnog identiteta.

Internacionalna takmičenja na Stadionu Smedereva

Tokom godina, FK Smederevo stadion je bio domaćin mnogim važnim sportskim događajima, uključujući jednu utakmicu seniorske reprezentacije, kao i brojne mečeve mlade i ženske fudbalske reprezentacije Srbije:

  1. Reprezentacija tadašnje SR Jugoslavije 2002. godine je u prijateljskoj utakmici dočekala Litvaniju i priredila spektakl za gledaoce u Smederevu pobedom 4:1. Golove su postigli Saša Ilić, dvostruki strelac Mateja Kežman i Bojan Brnović, a pred domaćom publikom za reprezentaciju su nastupili igraći tadašnjeg FK Sartid, golman Dragan Žilić i vezista Boris Vasković.
  2. Ragbi reprezentacija Srbije ugostila je Vels u okviru Evropskog kupa 2009. godine. Britanci su bili ubedljivi i slavili su sa 88:8.

Stadion u Smederevu

Iako je Tvrđava otvorena 2000. godine, nikada nije dobila svoj konačni izgled, što ostavlja prostor za nadogradnju. Nedavno su se pojavile informacije o nezvaničnom projektu koji predviđa potpunu transformaciju za stadion Smederevo. Takva modernizacija ne bi samo unapredila izgled stadiona, već bi i znatno poboljšala funkcionalnost, komfor i bezbednost za igrače i navijače, ujedno postavljajući Стадион ФК Смедерево kao primer izvrsnosti u sportskoj arhitekturi.