Stadion FK Obilić: Istorija i nasleđe fudbalskog kluba Obilić

Stadion FK Obilić

Stadion Obilića je smešten na Vračaru, u srcu Beograda. Klub i stadion FK Obilić dobili su ime po legendarnom srpskom junaku Milošu Obiliću. Kapacitet stadiona je oko 4500 mesta.

FK Obilić stadion

Klub je osnovan 1924. godine, a stadion na Vračaru otvoren je 1951. godine. Posle Drugog svetskog rata, klub je bio primoran da promeni ime u FK Čuburac, ali posle spajanja sa FK Šumadija 1952. godine, prvobitni naziv je vraćen i pod tim imenom klub je igrao na novootvorenom stadionu. Od tada na stadionu su se igrale utakmice druge divizije u Beogradu, a 1973. klub je izborio plasman u prvu diviziju.

U tom rangu nastupali su do 1982. godine: prvo su izborili plasman u Drugu ligu Srbije na severu, a odmah naredne sezone u Prvu ligu Srbije. Konačno, u sezoni 1987/88 klub je uspeo da dođe do međurepubličke lige sever i zaigra protiv timova iz cele Jugoslavije. U tom rangu je nastupao do raspada Jugoslavije, posle čega je za sezonu 1992/93 ubačen u Drugu nacionalnu ligu SRJ. Posle tri sezone, na stadion FK Obilić stigao je prvoligaški fudbal.

Najveće utakmice na stadionu

Plasman u finale Kupa 1995. godine, doneo je Obiliću prvi izlaz na međunarodnu scenu: 10. avgusta u okviru Intertoto kupa, na stadion FK Obilić došao je gruzijski Dinamo Batumi i odneo pobedu (0:1). U revanšu je bilo 2:2 i Obilić je završio takmičenje.

Nove evropske utakmice FK Obilić stadion ugostio je u sezoni 1998/99 pošto je klub osvojio prvu i jedinu nacionalnu titulu:

  1. 2:0 protiv islandskog IBV u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona (revanš 2:1)
  2. 1:1 protiv minhenskog Bajerna u drugom kolu (prvi meč 0:4). Obilić je bio na pragu pobede, međutim u 88. minutu Lotar Mateus, koji će kroz nekoliko godina postati trener gradskog rivala Partizana, izjednačio je posle odličnog slobodnog udarca.
  3. Revanš protiv Atletiko Madrida odigran je na stadionu Partizana, jer u tom momentu Obilićev stadion nije ispunjavao uslove za prvo kolo UEFA kupa.

Početak 2000-ih

Od 2000. do 2002. godine klub je igrao još četiri evropske utakmice na FK Obilić stadionu:

  • Nerešeno (1:1) protiv hrvatske Cibalije u Intertoto Kupu 2000. godine,
  • Pobeda protiv faranske Gete (4:0) u kvalifikacijama za UEFA kup 2001. godine,
  • Nerešeno (2:2) protiv Kopenhagena u prvom kolu UEFA kupa 2001. godine,
  • Poraz od Hake (1:2) u prvoj rundi Intertoto kupa 2002. godine.

Stadion FK Obilić

Posle ispadanja iz najvišeg ranga takmičenja 2006. godine, propadanje kluba bilo je naglo. Kroz samo nekoliko sezona, Obilić je spao na amaterski rang. Međutim stadion FK Obilić je nastavio da živi.

U situacijama kada beogradski superligaši nisu mogli da organizuju utakmice višeg rizika na svom stadionu, ti mečevi su igrani na stadionu Obilića.

UEFA U17 EP 2011

Takođe, 2011. godine Srbija je bila domaćin Evropskog prvenstva za igrače do 17 godina. Na stadionu Obilića odigrane su tri utakmice grupe B. Nastupali su igrači šampiona takmičenja Holandije, Češke i Rumunije.