Stadion Partizana: Fudbalski to je hram

Stadion Partizana

Stadion je izgrađen na mestu gde je petostruki šampion Jugoslavije BSK (Beogradski Sport Klub) podigao moderno zdanje sa kapacitetom od 25-30,000 gledalaca 1929. godine. Između dva rata, stadion BSK-a bio je najveći i najmoderniji na Balkanu, s obzirom da su 1935. postavljeni reflektori i trava.

Stadion Partizana u Beogradu otvoren je 9. oktobra 1949. utakmicom između Jugoslavije i Francuske (1:1). Prvi gol na ovom terenu delo je čuvenog igrača Dinama iz Zagreba Željka Čajkovskog. Od 1957. do 1987. na ovom stadionu su se 25. maja održavale parade za Dan mladosti. Kroz ovaj tekst, proći ćemo kroz najvažnije utakmice u istoriji stadiona, ideje za Partizanov novi stadion, infrastrukturne detalje, renoviranje Partizanovog stadiona i kako se zove Partizanov stadion danas i kroz istoriju.

Stadion Partizana

Iako je stadion otvoren 1949. izgradnja je trajala do 1951. godine i svečano je otvoren 22. decembra na Dan Jugoslovenske narodne armije. Već od 1955. stadion Partizana JNA već je ugostio najveće evropske ekipe. FK Partizan je bio učesnik istorijske, prve utakmice u okviru Kupa evropskih šampiona.

U Lisabonu 4. septembra beogradski klub remizirao je sa slavnim Sportingom (3:3), a mesec dana kasnije 12. oktobra pred 15,000 gledalaca na stadionu JNA videlo je prvu pobedu – 5:2, uz četiri gola legendarnog Miloša Milutinovića. U četvrtifinalu, na stadion je ovog puta došlo 40,000 gledalaca i posmatrali su pobedu domaćina od 3:0 protiv Real Madrida, međutim Madriđani su nešto ranije na Bernabeu pobedili sa 4:0, a kasnije i osvojili prvo takmičenje.

Deset godina kasnije, klub je fantastičnim rezultatima na domaćem terenu stigao do najvećeg uspeha u istoriji. Redom su na stadionu Partizana padali šampioni Francuske, Nemačke, Čehoslovačke i Engleske: Nant (2:0), Verder Bremen (3:0), Sparta Prag (5:0) i Mančester Junajted (2:0). U finalu KEŠ-a crno-beli su došli do prednosti, ali Real Madrid je preokrenuo i uzeo još jednu evropsku titulu (2:1).

Legendarni večiti derbiji na JNA

Još dve utakmice u tom ranom periodu stadiona moraju se pomenuti, a obe su večiti derbi. Partizan je ostvario najubedljiviju pobedu u istoriji ove utakmice i to se desilo na njihovom stadionu 6. decembra 1953. Partizan je slavio sa 7:1. Prvi gol je delo Stjepana Bobeka, a izjednačio je Kosta Tomašević. Do kraja utakmice Zebec, Herceg i Mihajlović su postigli po dva gola.

Ova utakmica je bila osveta za pobedu Crvene zvezde dve godine ranije. Zanimljivo, kao domaćin na stadionu JNA, Crvena zvezda je osvojila svoju prvu titulu prvaka Jugoslavije. U poslednjem kolu, 4. novembra 1951. Crvenoj zvezdi bila je potrebna pobeda od 2:0 protiv gradskog rivala. Do te prednosti stigli su u 62. minutu posle golova Tomaševića i Živanovića i uspeli da je zadrže do kraja.

Stadion Partizana kao poprište stvaranja legendi

Posle perioda provedenog u omladinskim selekcijama koje treniraju u Sportskom centru Teleoptik (gde prvi tim povremeno igra pripremne utakmice), deca na Stadionu Partizana stasavaju u velike igrače. Generacija koja je stigla do finala KEŠ-a poznata je kao Partizanove bebe, a iz škole u tom timu su bili golman i kapiten Milutin Šoškić, Velibor Vasović, Ljubomir Mihajlović, Fahrudin Jusufi i Vladica Kovačević.

Nešto kasnije škola je izbacila Momčila Vukotića koji je dugo bio igrač sa najviše nastupa u istoriji kluba (791), sve dok ga još jedan izdanak škole nije nadmašio, a to je Saša Ilić (861). Od poznate dece na Stadionu Partizana ka Evropi su svoje karijere lansirali Nikica Klinčarski, Savo Milošević, Dragan Ćirić, Albert Nađ, Veljko Paunović, Igor Duljaj, Stevan Jovetić, Adem Ljajić, Aleksandar Mitrović, Lazar Marković, Andrija Živković, Nikola Milenković, Dušan Vlahović, Strahinja Pavlović i mnogi drugi internacionalci.

Stadion Partizana – Važni podaci

  1. Zvanično ime stadiona Partizana – Stadion FK Partizan
  2. Stadion Partizana adresa – Humska 1
  3. Kapacitet stadiona Partizana – 29,775 mesta
  4. Dimenzije terena stadiona Partizan – 105 x 68 m
  5. Kategorija 3 standarda UEFA
  6. Arhitekta: Mihailo Mika Janković

Novi Stadion Partizana

Prema rečima direktora stadiona Partizana Aleksandra Stepanovića, najveću priliku za novi Partizanov stadion klub je imao 2003. godine kada je švajcarski investitor Maraci planirao izgradnju. Od tada, ova kompanija je izgradila savremene stadione u Bazelu, Bernu i Cirihu. Prema projektu te firme, celokupan kompleks bi činili moderan poslovni park, hoteli, teniski tereni i multipleks bioskop, a novi stadion Partizana kapacitet bi bio oko 38.000 mesta.

Planovi 2019. godine

Veliku rekonstrukcija stadiona na Topčiderskom brdu bila je najavljena 2019. godine, sa podrškom Skupštine grada Beograda i finansiranjem preko 10 miliona evra iz državnog fonda. Projekat obuhvata očuvanje atletske staze, renoviranje trave, sedišta, svlačionica, reflektora i tribina, pokrivanje i instalaciju grejanja. Plan je da kapacitet stadiona ostane praktično isti i da FK Partizan može da igra domaće utakmice tokom renoviranja.

Ime Stadiona Partizana

Među navijačima Partizana poznat je kao Fudbalski hram, a Stadion Partizana ime Stadion Jugoslovenske narodne armije (JNA) nosio je do 1989. godine. U aprilu te godine JSD Partizan otkupilo je stadion od Jugoslovenske narodne armije i tako postalo vlasnik.

Kako se zove Stadion Partizana?

Od preuzimanja vlasništva, zvanično ime stadiona je Stadion FK Partizan (Стадион Партизана). Uz najave o novoj rekonstrukciji stadiona 2019. godine, pojavila se informacija u medijima da bi stadion mogao da ponese i novo ime, najverovatnije sponzorsko, nešto što je postala i sve češća praksa u Evropi. Ova vest dobro je primljena od strane javnosti, a takođe bi došlo do inicijative da se tribine i lože stadiona nazovu po legendama kluba.

Stadion Partizana Kapacitet

Kapacitet stadiona Partizana inicijalno je bio oko 55,000 gledalaca. Posle uvođenja UEFA standarda, rekonstrukcijama je broj sedećih mesta smanjivan i prema zvaničnim podacima kapacitet Partizanovog stadiona iznosi 29,775 sedećih mesta.

Stadion Partizana sektori i detalji stadiona

Teren stadiona ima dimenzije 105 x 70 m, tribine imaju 30 redova i postoji 30 ulaza za navijače. Najviša tačka stadiona nalazi se na 21 metru, a međusobno najudaljenija mesta nalaze se na rastojanju od čak 236 metara (tribine sever—jug). Istok i zapad udaljeni su 150 metara.

Kompleks stadiona obuhvata atletsku stazu, dva terena sa prirodnom travom, prostor za treninge opremljen svlačionicama, centar za novinare, kao i restoran. Pored toga, u sklopu kompleksa nalaze se i 18 teniskih terena, sala za boks, prostor za streljaštvo, teretana i zdravstveni centar.

Stadion Partizana ulazi i raspored

Kroz pomenutih 30 ulaza, navijači ulaze na stadion i potom se raspoređuju po sektorima, ukupno 20:

  • Na zapadnoj strani nalaze se sektori A i E (bočni), do njih su sektori B i D, dok su centralni sektori G i V. Na zapadu je i svečana loža stadiona.
  • Na istoku, takođe ima šest sektora: M i S (bočni), do njih N i R, a u centru O i P.
  • Južna i severna strana podeljene su na po četiri sektora: I, J, K i L na jugu gde su smeštene najvatrenije pristalice Partizana i H, F, U i T na severnoj tribini koja je uglavnom zatvorena osim za evropske mečeve i derbi protiv Crvene zvezde.

Renoviranje Stadiona Partizana

Posle uvođenja novih standarda UEFA vezanih za bezbednost, stadion je renoviran tokom 1998. i kapacitet je tada smanjen na 32.710 mesta. Pre te rekonstrukcije, JNA Stadion Partizana imao je 15,924 sedišta, 33,000 mesta za stajanje i 585 mesta u loži.

Stadion Partizana rekonstrukcija: Tehnološke inovacije i modernizacija

Stadion je 1957. dobio svoj prvi elektronski semafor. Prvi put je korišćen na utakmici između Partizana i Vardara iz Skoplja 30. novembra. Popularni Lampaš zamenjen je u decembru 2011. godine posle utakmice protiv Radničkog iz Kragujevca. Postavljen je novi LED semafor od 259.000 piksela koji se sastoji od 64 velika ekrana.

U septembru 2010. godine završeno je stadion Partizana renoviranje za UEFA Ligu šampiona. Zbog standarda stadiona UEFA, ograde na istočnoj i zapadnoj tribini su skraćene sa 2,25 m na 0,70 m. Fudbalski teren je proširen za jedan kvadratni metar. Postavljene su nove, moderne stative za golove, a na vrhu zapadne tribine napravljene su potpuno nove medijske lože.

Nove stolice

Rekonstrukcija Stadiona Partizana nastavljena je 2014. godine kada je klub konačno postavio stolice u bojama kluba. Crno-bele stolice postavljene su na svim tribinama, a na istočnoj strani ispisano je ime kluba. Prethodno, stolice na stadionu bile su žute, plave i bordo boje.