Stadion Dubočica: Sportska arena u srcu Leskovca

Stadion Dubocica

Stadion FK Dubočica Leskovac zvanično je otvoren 21. avgusta 2023. godine. Domaćin je savladao ekipu RFK Novi Sad sa 2:1 iako je kao prvi strelac na novom stadionu upisan krilni napadač gostiju Nikola Čolić. Prve golove za Dubočicu na novom zdanju postigli su Đorđe Belić i Stefan Đurić.

Stadion Dubočica

Na mestu današnjeg stadiona nekada se nalazio Gradski stadion. Stari stadion je posedovao zapadnu tribinu sa kapacitetom od 2500 mesta, dok je istočna tribina imala oko 4500 mesta. U stadion nisu uložena sredstva decenijama. Poslednji put električna energija plaćena je 2006. godine, koja je u potpunosti isključena 2013. godine. Procenjena dugovanja za struju iznosila su oko 2,5 miliona dinara (preko 21,000 evra) prema podacima iz 2018. godine.

Novi stadion Dubočica

Izgradnja novog stadiona počela je rušenjem starog objekta u martu 2021. godine. Radovi su koštali skoro 2,5 milijarde dinara. Novi stadion završen je u proleće 2023. godine.

Karakteristike novog stadiona Dubočica

Fasada stadiona sastavljena je od mrežastih panela u zlatnoj boji što stvara zanimljiv i nesvakidašnji vizuelni efekat. Naredna faza uključuje ozelenjavanje okoline radi ekološkog i estetskog unapređenja. Kada je reč o funkcionalnim karakteristikama, stadion Dubočica Leskovac obuhvata:

 • 198 parking mesta.
 • Visina objekta je 16,3 metra.
 • Visina reflektora je 32 metra.
 • Dimenzije fudbalskog terena su 105×68 metara, a ukupna površina terena 121×85 metara.
 • Novi FK Dubočica stadion ima ukupni kapacitet od 8.136 mesta.
 • Na terenu se nalazi hibridna trava, kombinacija veštačke i prirodne trave, sa sistemom drenaže i grejačima.

Dubočica stadion

Tribina na zapadnoj strani stadiona sastoji se od tri sprata:

 1. Na prvom nivou ispod tribina obezbeđeni su prilazi za autobuse, svlačionice, sale za zagrevanje, prostorije za sudije i delegate, centralni ulaz za VIP goste i novinare, sala za konferencije za medije i soba za pružanje prve pomoći i kontrolu dopinga.
 2. Na drugom nivou nalazi se sedam prolaza ka tribinama.
 3. Za poslednji nivo planirani su prostori za administraciju, novinare i reportere, TV studio i kontrolna soba.

Stadion FK Dubočica

Gradski fudbalski klub Dubočica osnovan je 1923. godine kao FK Dubočica. Tokom 1950-tih godina klub je beležio dobre rezultate i 1957. godine stigao je do četvrte zone, koja je bila deo drugog ranga. Takođe, 1953. godine ekipa je savladala Crvenu zvezdu u prijateljskoj utakmici. U tom periodu proslavio se napadač Svetozar Zare Trajković. Posle devet godina u trećem rangu, 1992. godine Dubočica je smeštena u Prvu ligu SR Jugoslavije gde se zadržala tri sezone.

Prekid takmičenja i nastanak GFK Dubočica

U sezoni 2010/11 klub je ispao u četvrti rang takmičenja – Nišku zonu. Ista stvar se ponovila 2014. godine, ovog puta sa znatno težim posledicama. Klub se rasformirao kada je prvi tim napustio Leskovac zbog dugova. Ipak 2015. godine klub se vraća kao GFK Dubočica i kreće takmičenje od Jablaničke okružne lige. Trenutno, klub takmiči u Prvoj ligi Srbije, drugom takmičarskom rangu.

Stadion Dubočica Leskovac

Već 10 dana posle otvaranja, na stadionu Dubočica se igralo UEFA takmičenje. FK Čukarički iz Beograda dočekao je Olimpijakos u okviru plej-of runde Lige Evrope (0:3) pred skoro 7000 gledalaca, a potom je u grupnoj fazi Lige konferencija odigrao još tri utakmice:

 1. Protiv Genka 0:2
 2. Protiv Fiorentine 0:1
 3. Protiv Ferencvaroša 1:2

FK Dubočica Stadion

Novi stadion FK Dubočica Leskovac predstavlja veliku stvar za klub i grad Leskovac. Stadion može da ugosti reprezentativne selekcije pošto ispunjava visoke standarde Evropske kuće fudbala i smešten je u kategoriju četiri po kriterijumima UEFA.

Reprezentacija Srbije na stadionu Dubočice

Odluka je pala da baš stadion Dubočica bude mesto odigravanja odlučujućeg susreta kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024 između Srbije i Bugarske. Posle ranog vođstva, Bugarska je preokrenula na 1:2, međutim naleti pred 8000 gledalaca u Leskovcu urodili su plodom. Srbija je izjednačila što je bilo dovoljno za plasman na EURO.