Stadion Čair: Sportski ponos Niša

Stadion Cair

Stadion Čair u Nišu je višenamenski prostor koji uglavnom koristi za fudbalske utakmice, kao domaći teren FK Radnički Niš. Termin čair iz turskog jezika prevodi se kao livada. Naziv je odabran zbog istorije lokacije, koja je pre izgradnje sportskih objekata bila otvorena površina korišćena za pašu stoke.

Stadion Čair

Čair stadion prvobitno je mogao da primi oko 40.000 posetilaca, nakon što je stadion Čair izgradnja završena 1963. godine. Posle plasmana Radničkog u Prvu ligu Jugoslavije, igrači su na Čair doneli i evropske mečeve. Prvu utakmicu na međunarodnoj sceni Real sa Nišave odigrao je u Balkanskom kupu 18. marta 1964. godine protiv Spartaka iz Plovdiva.

Intertoto kup na stadionu Čair

Naredne dve sezone Radnički je igrao u Uefa Intertoto kupu, te se na Čairu odigralo šest evropskih utakmica. U sezoni, 1964/65 niški sastav je ubeležio dve ubedljive pobede i poraz: 3:0 protiv Empor Roštoka, 5:1 protiv Gvardije iz Varšave i 0:2 protiv Norkopinga.

Naredne sezone u istom takmičenju, Radnički je ponovo savladao Empor (2:1) i Košice (7:2), a protiv Zaglebja je odigrao 0:0. Međutim, bez obzira na odlične igre na stadionu Čair, u tih šest utakmica u gostima Nišlije su zabeležile samo jedan nerešen ishod uz pet poraza i oba puta završili takmičenje u grupni.

Čair stadion Niš kao domaćin UEFA kup utakmica

Naredni izlet u Evropi bio je veliki korak napred. Gradski stadion Čair i navijači dočekivali su evropske gigante u UEFA kupu tokom tri sezone između 1981. i 1985. godine. Redom su na Čairu padali Lask i Beroa 1980. godine, Grashopers, Fejnord, Dandi Junajted i Hamburg 1981/82, pa Sent Galen i Inter Bratislava 1983. godine.

Takođe, u prvom kolu 1981. godine, posle 2:2 u Napulju, Radnički je odoleo kod kuće i posle 0:0 prošao dalje. U polufinalu ih je zaustavio Hamburg u revanšu.

Liga Evrope i Liga konferencije na Čairu

U 21. veku, Čair Niš stadion bio je lokacija odigravanja samo četiri evropske utakmice. Radnički se vratio u UEFA kup, sada Ligu Evrope, 2018. godine i savladao je maltešku Gziru 4:0. Potom su dva puta igrali 2:2, protiv Makabi Tel Aviva i estonske Flore naredne sezone. Poslednji evropski izlet klub je imao 2022. godine, ali ispao je odmah u prvom kolu kada se Gzira revanširala niškom timu i prošla posle penal serije.

Čair stadion

Publika je uvek imala svoje ljubimce, a na stadionu Čair stasali su brojni reprezentativci koji su danas legende kluba:

 • Miodrag Knežević, zvani Knez, legendarni golman Radničkog, pridružio se klubu 1960. i bio kapiten od 1964. do kraja karijere 1974., nastupio 595 puta za klub i 19 puta za Jugoslaviju.
 • Dragan Holcer, rođen u nemačkom logoru, igrao za Radnički od 1961., prešao u Hajduk, Štutgart i Šalke 04, a 52 puta nastupio za Jugoslaviju.
 • Dušan Mitošević, proslavio se u Radničkom od 1975. do 1981., postao najbolji strelac kluba sa 76 golova.
 • Dragan Pantelić, proslavljeni golman, igrao za Radnički od 1971. do 1981. i 1984/85 posle čega se oprostio. Panta je bio poznat po golovima iz igre: za Radnički je postigao 23, dok je za reprezentaciju nastupio 19 puta i postigao 2 gola.
 • Milovan Obradović je bio kapiten kada je Radnički stigao do polufinala Kupa UEFA 1981/82. Odigrao je 297 utakmica za Radnički.
 • Dejan Petković, poznat kao Rambo, započeo karijeru u Radničkom iz Niša 1988., postavši najmlađi igrač u istoriji Prve lige Jugoslavije koji je igrao zvaničan meč. Za Radnički je postigao 34 gola na 53 meča, a svoju uspešnu karijeru nastavio je u klubovima poput Crvene zvezde, Real Madrida i u Brazilu gde je postao fudbalska zvezda.
 • Saša Stojanović dva puta je igrao za Radnički i postigao je 22 gola na 130 mečeva. Bio je ključni igrač kada je Radnički 2019. postao vicešampion Srbije. Nakon bogate karijere u kojoj je igrao za klubove kao što su PSV, FK Ajndhoven i Crvena zvezda, povukao se 2020. godine.

Ipak najveća legenda kluba je Dragan Stojković Piksi. Istaknuta figura srpskog i jugoslovenskog fudbala, ostavio je neizbrisiv trag na Čairu pre nego što je nastavio svoju impresivnu karijeru u Crvenoj zvezdi i inostranstvu. Piksijeva tehnička veština, vizija na terenu, i sposobnost postizanja spektakularnih golova učinili su ga omiljenim među navijačima. Danas je selektor fudbalske reprezentacije Srbije.

Stadion Čair rekonstrukcija

Ambiciozan projekat renoviranja započet 2011. godine imao je za cilj da modernizuje objekat i obezbedi ispunjavanje standarda UEFA za održavanje međunarodnih utakmica. Stadion Čair Niš rekonstrukcija smanjila je kapacitet stadiona na oko 18,000 gledalaca, ali je značajno poboljšana infrastruktura, što ga je učinilo modernim sportskim objektom sposobnim za održavanje značajnih događaja. Troškovi renoviranja su iznosili preko 11 miliona evra.

Prva utakmica na renoviranom stadionu odigrana je 15. septembra 2012. godine. Radnički Niš je trijumfovao protiv Smedereva sa 1:0, a pobedu na Čairu je slavilo oko 7.000 gledalaca.

Stadion Čair zapadna tribina

Zapadna tribina je jedina pokrivena tribina, gde su ujedno smeštene novinarske i VIP lože. Ispod nje su restorani i svlačionice. Međutim, iako je značajno zastarela, projekat izgradnje nove zapadne tribine sa 9.500 sedećih mesta, sa ciljem povećanja kapaciteta i sadržaja stadiona nije realizovan.

Čair novi stadion

Na stadionu Čair u Nišu, nakon pripremnih radova, započeta je izgradnja betonskih stubova i konstrukcija za istočnu, južnu i severnu tribinu. Projekat obuhvata unapređenje infrastrukture za igrače, službena lica, i medije, uključujući:

 1. zamenu podloge stadiona po najvišim standardima, uključujući hibridnu travu i grejače,
 2. nove svlačionice,
 3. ambulantu i prvu pomoć,
 4. prostorije za antidoping kontrolu,
 5. medijski blok sa posebnim ulazom, salom za pres konferencije, i prostorijom za rad novinara.

Detalji izgleda novog stadiona i početak radova još uvek nisu konkretizovani. Potrebna finansijska sredstva za novi stadion Čair su prema procenama 2022. godine iznosila oko 5,2 milijarde dinara bez PDV-a.

Stadion Čair Niš

Modernizacija i rekonstrukcija stadiona Čair predstavljaju korak ka unapređenju sportske infrastrukture i promociji zdravog načina života. Stadion Čair Niš i ceo kompleks ima ključni značaj za grad i širu okolinu. Čair novi stadion će ojačati lokalnu ekonomiju kroz privlačenje većih sportskih događaja i turista, čime će dodatno potvrditi Niš kao važan centar sportskih i kulturnih dešavanja u regionu.