Omladinski stadion: Istorijski značaj i moderna upotreba

Omladinski stadion

Omladinski stadion zvanično je otvoren 10. avgusta 1957. godine utakmicom između Radničkog i Spartaka. Od samog početka njegov zvanični korisnik je OFK Beograd. Ovaj klub je na stadionu prvi put odigrao utakmicu 24. avgusta 1957. godine, tada još uvek pod imenom BSK, protiv Budućnosti iz Podgorice i pobedio 3:1.

Omladinski stadion

Pored OFK Beograda, u ranom periodu nakon izgradnje stadiona, tada Omladinski stadion Jugoslavije koristili su i ostali beogradski prvoligaši kao što su Radnički, Crvena Zvezda (od 1959. do 1963. godine) i Partizan za vreme EP u atletici 1962. godine.

Završetak izdradnje Omladinskog stadiona

U vreme kada je izgrađen, Омладински Стадион je važio za najjeftiniji veći objekat u Jugoslaviji jer je građen ukopan u zemlju. Prvih godina nije bio ograđen, pa je dosta gledalaca ulazilo na stadion bez karata. Južna i severna tribina su bile zemljane pa su ljudi kada je padala kiša bili u blatu. Omladinac je dovršen 1962. godine.

Karakteristike Omladinskog stadiona

Omladinac je arena za nekoliko popularnih sportova. Atletski, biciklistički, džudo, teniski, a ponekad čak i košarkaški i rukometni klub, svakodnevno koriste stadion:

 • Veličina sportskog centra iznosi 81 500 m2.
 • Dimenzije fudbalskog terena su 105 sa 70 metara.
 • Kada je otvoren, stadion je imao kapacitet za oko 28000 gledalaca.
 • Trenutni kapacitet je oko 19500 gledalaca, sa 11381 stolicom.
 • Krovom je pokriveno 20% tribina (istočna i manji deo zapadne).
 • U sklopu Omladinskog stadiona nalaze se dva pomoćna terena sa veštačkom travom, manja hala teretana i manja sala.
 • Iza južne tribine gde se do 1993. godine nalazio otvoreni rukometni stadion, prostiru se tri teniska terena.

Rekonstrukcije Omladinskog stadiona

Istočna tribina pokrivena je 1980-tih godina, a ispod nje napravljene su klupske prostorije. Uz zapadnu tribinu postavljeno je oko 100 metara tartan staze, širine od oko dva metra.

Početkom 1990-tih skinut je stakleni zid lože na zapadnoj tribini i zamenjen je betonskim. Takođe, južna i severna tribina su iz bezbednosnih razloga u većem delu bile zatvorene za publiku. Izgradnja zgrade iza severne strane oštetila je deo tribina prema istoku i smanjila kapacitet za oko 400 mesta.

Novi milenijum doneo je nove promene:

 1. Postavljeno je preko 10 500 stolica.
 2. Na pomoćni teren postavljene su veštačka trava i rasveta.
 3. Na južnoj tribini postavljen je elektronski semafor.
 4. Izgrađene su VIP loža na istočnoj tribini, novinarska loža i pres sala.
 5. Napravljen je i sistem za navodnjavanje terena.
 6. Rekonstruisane su svlačionice i klupske prostorije.

Омладински Стадион

Zapadna tribina ima 33 redova, te sa ložom iznad je druga najveća tribina u Srbiji, posle zapadne tribine stadiona Rajko Mitić. Ta tribina se pravilnom krivom spušta do istoka, koji ima svega 10 redova, što daje prelep pogled na Dunav.

Legende Omladinskog stadiona

Klub ima neverovatnu istoriju. U BSK periodu igralo je čak 8 reprezentativaca koji su išli na prvo Svetsko prvenstvo u Urugvaju, uključujući Aleksandra Tirnanića i Blagoja Marjanovića. Nove legende kluba stasale su potom na Omladinskom stadionu, a to su:

 • Ilija Petković (1964-73, 76-83: 417 mečeva, 68 golova)
 • Slobodan Santrač (1965-74, 76-77: 623 meča, 604 gola)
 • Josip Skoblar ( 1959-67, 206 mečeva, 79 golova)
 • Petar Borota (1969-76, golman, 131 utakmica)
 • Dragoslav Stepanović (1966-1973, 201 meč, 11 golova)

Za klub su nastupali i još jedan selektor reprezentacije Slavoljub Muslin, a jednu sezonu na Omladinskom stadionu odigrala je i druga Zvezdina zvezda i jedan od najboljih igrača u istoriji države Dragoslav Šekularac.

Reprezentativci 2000-tih

U 21. veku deca OFK Beograda Branislav Ivanović i Aleksandar Kolarov napravili su izuzetne karijere, a bili su i kapiteni reprezentacije. Omladinski stadion iznedrio je i Duška Tošića, Slobodana Rajkovića, zlatne Orliće Sašu Zdjelara, Milana Gajića i Nemanju Antonova i dugogodišnjeg reprezentativca Crne Gore Marka Bašu.

Moderna upotreba Omladinskog stadiona

U dosadašnjoj istoriji, Омладински Стадион bio je domaćin brojnih koncerata i sličnih manifestacija, a okolne škole na njemu često organizuju svoja takmičenja. Zabeleženi su slučajevi da je na stadionu bilo i preko 30000 gledalaca, koji su na pojedinim mečevima probijali zaštitnu ogradu i utakmice mirno pratili sa atletske staze.