Stadion Čika Dača: Kulturno i sportsko nasleđe Kragujevca

Stadion Čika Dača

Stadion Čika Dača je simbol gradskog identiteta i mesto gde se sportski duh prepliće sa istorijskim nasleđem, čime kontinuirano doprinosi razvoju sporta i kulture u Kragujevcu i regionu.

Stadion Čika Dača

Čika Dača stadion predstavlja višenamenski stadion lociran u Kragujevcu, koji služi kao domaći teren FK Radnički 1923. Izgradnja ovog impresivnog sportskog objekta započela je 1949. godine i trajala je osam godina, da bi svoja vrata zvanično otvorio 1957. godine.

Poreklo imena stadiona u Kragujevcu

Stadion nosi ime po Danilu Stojanoviću, koji je doneo prvu fudbalsku loptu u Šumadiju 1903 godine. Osnivač je kluba Šumadija 1903, što je drugi najstariji fudbalski klub u zemlji.

Pele na Čika Dači

Na stadionu Čika Dača u Kragujevcu, 15. septembra 1969, odigrana je nezaboravna fudbalska utakmica pod kišnim oblakom, gde je publika uživo videla fudbalskog kralja, Pelea. Ovaj događaj je bio poseban jer je Santos, sa Peleom i još sedmoricom reprezentativaca, gostovao u gradu koji je tada bio industrijski centar SFRJ sa oko 90,000 stanovnika. Radnički je bio domaćin ovog spektakla. Utakmica je završena nerešenim rezultatom 4:4. Ovaj događaj ostao je upamćen kao jedan od najznačajnijih u istoriji FK Radnički i kragujevačkog fudbala

Čika Dača Stadion

Stadion Čika Dača predstavlja jedan od ključnih sportskih objekata u Srbiji. Kroz godine, ovaj stadion je postao simbol sportskog duha i centar za održavanje različitih događaja.

Karakteristike i kapacitet

Stadion je prvobitno imao kapacitet da ugosti 30.000 gledalaca. Posle velike rekonstrukcije 2007. godine, stadion je dobio sledeće karakteristike:

  • Kapacitet je prilagođen i smanjen na 15.100 sedišta.
  • Stadion je redizajniran tako da može da ugosti atletska takmičenja, sa stazama koje ispunjavaju međunarodne standarde.
  • Osim glavnog terena, stadion poseduje pomoćni teren sa veštačkom travom koji se koristi za treninge, juniorske fudbalske i utakmice drugih sportova.

Stadion Čika Dača rekonstrukcija

Rekonstrukcija stadiona Čika Dača predstavlja značajan korak ka modernizaciji i adaptaciji ovog istorijskog sportskog objekta u skladu sa savremenim potrebama i standardima. Ovaj proces je usmeren na unapređenje infrastrukture stadiona, poboljšanje uslova za gledaoce i igrače i osiguranje multifunkcionalnosti prostora za različite vrste događaja.

Detalji i ciljevi rekonstrukcije

Rekonstrukcija Stadiona Čika Dača obuhvata niz poboljšanja koja će značajno doprineti njegovoj funkcionalnosti i estetici. Pored glavnog terena, stadion će imati:

  1. Tri pomoćna terena sa tribinama,
  2. Tri natkrivena terena-balona,
  3. Noćno osvetljenje stadiona,
  4. Natkrivene tribine,
  5. Komercijalne objekte.

Rekonstrukcija Čika Dače će osigurati da stadion ostane centralno mesto za razvoj sporta i kulture u Kragujevcu i ključna sportska lokacija u regionu.

Novi Stadion Čika Dača

Gradnja novog stadiona u Kragujevcu predstavlja značajan projekat u oblasti sportske infrastrukture u Srbiji, sa procenjenom vrednošću radova od oko 77,6 miliona evra.

Karakteristike novog Čika Dače

Ministarstvo za javna ulaganja raspisalo je tender za izradu projekta i izvođenje radova na stadionu, sa rokom za izvršenje ugovorne obaveze od 1280 kalendarskih dana. Urbanističkim projektom, izrađenim 2020. godine, predviđeno je da novi stadion Čika Dača bude izgrađen u skladu sa UEFA Pravilnikom o stadionskoj infrastrukturi za sportske objekte Kategorije 4. Planirani kapacitet stadiona je 19.950 posetilaca.

Očekivanja i planovi

Novi stadion Čika Dača trebalo bi da omogući održavanje utakmica najvišeg ranga takmičenja u Srbiji i međunarodnih sportskih događaja, čime bi se doprinelo promociji sporta. Projekat novog stadiona simbolizuje težnju ka unapređenju sportske infrastrukture i afirmaciji Kragujevca kao važnog centra za razvoj sporta u Srbiji.

Stadion Čika Dača Kragujevac

Ovaj stadion, nazvan po jednom od pionira fudbala u Srbiji Danilu Stojanoviću, služi kao podsetnik na bogatu sportsku i kulturnu istoriju Kragujevca. Stadion Čika Dača spaja prošlost, sadašnjost i budućnost i pokazuje kontinuitet i razvoj sportskog duha u srcu Šumadije.

Takođe, stadion Čika Dača Kragujevac bio je domaćin brojnih značajnih događaja koji prevazilaze sportske aktivnosti. Pored fudbalskih utakmica, stadion je bio mesto održavanja javnih okupljanja i velikih koncerata poznatih izvođača kao što je Zdravko Čolić.

Pored toga, stadion je bio centar za različite društvene aktivnosti, uključujući humanitarne događaje, koji su pokazali solidarnost i podršku lokalne zajednice prema onima u potrebi. Na stadionu Čika Dača domaćin je i klub američkog fudbala Divlji veprovi što potvrđuje njegov status izvrsne sportske arene.