Stadion Jagodina: Priča o stadionu pod Đurđevim brdom

Stadion Jagodina

Gradski stadion u Jagodini, poznat kao stadion pod Đurđevim brdom, srce je fudbalske akcije u gradu. Stadion Jagodina je domaći teren GFK Jagodine, koji je preuzeo stadion od praktično ugašenog FK Jagodina.

Градски Стадион у Јагодини

Izvorno izgrađen 1957. godine sa kapacitetom od 20.000 gledalaca, FK Jagodina stadion je pretrpeo značajne promene tokom godina. Rekonstrukcija izvedena tokom leta 2010. smanjila je kapacitet na 10.000 mesta. Stadion od tada obuhvata četiri tribine, uključujući i krovove na zapadnoj i severnoj tribini, dok je južna tribina ostala bez pokrivenih sedišta. Napravljena je i savremena atletska staza.

Jagodina stadion

Savremene promene uključivale su ne samo arhitektonsku nadogradnju, već i unapređenje funkcionalnosti stadiona:

  1. U okviru severne tribine izgrađen je hotel za posetioce i gostujuće timove;
  2. Odražena je rekonstrukcija glavnog terena;
  3. Instalacija reflektora na Gradskom stadionu u Jagodini započela je krajem oktobra 2012. godine postavljanjem četiri stuba visine 56 metara;
  4. Prva utakmica pod novim svetlima odigrana je 25. novembra 2012, između Jagodine i BSK Borča (2:0).

Stadion FK Jagodina

Na stadionu je od 1962. godine domaćin bio fudbalski klub Jagodina, koji je nastao fuzijom tri lokalna kluba: FK Morava, FK Jedinstvo i FK Kablovi. Sve do 2007. godine klub je odigrao samo jednu sezonu u drugoligaškom rangu (1993/94), a isto se desilo i te 2007. sem što se Jagodina plasirala u najviši rang takmičenja.

Stadion Jagodina i boks

Naziv Kablovi zadržao je bokserski klub koji i dalje drži rekord u poseti na ovom stadionu. Najslavniji član kluba je Dragan Konovalov, evropski vicešampion u perolakoj kategoriji 1985. godine, koji je uprkos ponudama drugih klubova ostao veran jagodinskoj publici.

FK Jagodina stadion

Stadion je prvi put u istoriji dočekivao najveće srpske klubove od 2008. godine, U Superligi Srbije Jagodina se zadržala osam sezona.

Najveći uspesi na stadionu FK Jagodina

Ipak, najveći uspeh klub je doživeo 2013. godine osvajanjem Kupa Srbije u finalu protiv Vojvodine. Prethodno je Jagodina u polufinalu uspela da nadoknadi minus od 1:0 protiv Javora, pobedom od 4:1 pred 3000 gledalaca na gradskom stadionu Jagodina.

Protiv večitih rivala, tim je zabeležio samo jednu pobedu u osam godina: 1:0 protiv Partizana 2014. godine.

Evropske utakmice na stadionu pod Đurđevim brdom

Iste godine klub je zabeležio i prvo od tri uzastopna izlaska na međunarodnu scenu, međutim sva tri puta Jagodina je završavala učešće posle prvog dvomeča kvalifikacija za Ligu Evrope.

Stadion FK Jagodina dočekao je tri ekipe, a tim je zabeležio sva tri poraza:

  • 2012. godine, Ordabasi Šimkent 0:1, revanš 0:0;
  • 2013. godine Rubin iz Kazanja 2:3, revanš 0:1;
  • 2014. godine Kluž 0:1, revanš 0:0.

Stadion Jagodina

Posle rekonstrukcije, Jagodina stadion dobio je priliku da bude mesto odigravanja reprezentativnih utakmica. U okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2014. godine Градски Стадион у Јагодини video je susret seniorskih reprezentacija Srbije i Severne Makedonije. Ekipa Siniše Mihajlovića savladala je južne susede sa 5:1 autogolom Ristovskog i golovima Dušana Baste, Aleksandra Kolarova, Dušana Tadića i Stefana Šćepovića.

Značaj stadiona za region

Ovaj stadion predstavlja temelj sportske i kulturne identifikacije za građane Jagodine. Osim što je domaćin fudbalskim utakmicama, na stadionu se održavaju i brojni drugi događaji koji obogaćuju društveni život grada. Stadion pod Đurđevim brdom doprinosi jačanju zajednice i promovisanju sportskih vrednosti.